Jun 21, 2017

Iftar Ramadan 1438H / 2017

Pada 15 Jun yang lalu, satu program Iftar (Majlis Buka Puasa) telah diadakan di surau Ar-Raudhah SKTR. Sasaran program ini adalah semua murid Tahap 2, PPKI tahap 2 beserta ibu atau bapa atau penjaga mereka, selain guru-guru dan warga sekolah.

Alhamdulillah majlis berjalan lancar sehingga ke akhirnya mengikut perancangan dan jadual program. Pengisian program pada kali ini ialah Bacaan Yassin, Tazkirah Nuzul Quran, Iftar bersama, solat maghrib berjemaah dan seterusnya majlis makan di kantin sekolah sebelum bersurai. Tazkirah Nuzul Quran telah disampaikan oleh penceramah jemputan iaitu Ust Ahmad Basri Bin Hj Siraj. Beliau merupakan mantan Ketua unit Pendidikan Islam PPD Sabak Bernam.

Tazkirah yang disampaikan penuh dengan isi-isi kepentingan Nuzul Quran sambil berseloroh dengan gaya bersahaja. Beliau juga menyampaikan tazkirah dengan penuh tenaga dan menarik perhatian hadirin yang hadir. Semoga apa yang disampaikan oleh beliau dijadikan pedoman dan pegangan hidup di dunia dan di akhirat.

Apa yang diharapkan pada iftar kali ini, didoakan buat semua warga SKTR dan juga ibubapa/penjaga merebut peluang yang dijanjikan Allah pada bulan Ramadhan kali ini. Ini kerana kita semua tidak pasti akan dapat berjumpa lagi pada Ramadhan akan datang. Banyakkan berdoa pada bulan yang mulia ini kerana waktu berdoa yang mustajab.

Terima kasih diucapkan kepada semua warga kerja SKTR yang turut sama menjayakan program Iftar pada kali ini. Tidak lupa juga kepada semua ibubapa/penjaga yang mengambil inisiatif menghadiri aktiviti yang dianjurkan oleh sekolah agar komitmen pada sekolah tetap cemerlang dan berterusan hingga bila-bila. Terima kasih juga kepada penceramah jemputan di atas kesudian beliau menyampaikan tazkirah dan semoga ukhwah ini berkekalan. Amin Ya Rabbal Alamin. 


Foto sekitar majlis Iftar :

Antara yang hadir

Suasana dalam surau

Tazkirah sedang berjalan

Para pentadbir


Antara murid yang hadir

Ust Ahmad Basri sedang memberi tazkirah